13 februari 2012

HOUT is “HOT”!
De AVIH heeft vorige week een brochure uitgebracht over de mogelijkheden bij duurzaam bosbeheer. Om het bewustzijn te vergroten dat houtwinning uitstekend te combineren is met de landschappelijke en recreatieve functie van bossen, is de nieuwe brochure breed verspreid onder boseigenaren, beheerders en beleidsmakers. Op weg naar een bio based economy waarin duurzame oplossingen centraal staan, ondervinden hout en biomassa een herwaardering. Hout is tenslotte de enige hernieuwbare grondstof die bovendien CO2 neutraal is. Daarbij blijft wel: Het kappen van bomen is één, verjongen is twee. Met de brochure wil de AVIH bijdragen aan de herpositionering van het Nederlands bos als producent van hout en biomassa. De brochure is te lezen op de website www.avih.nl en op facebook en is na te bestellen bij de AVIH (info@avih.nl).

AVIH op Facebook

De AVIH heeft sinds kort een Facebook pagina: www.facebook.com/inlandshout! Ook op Facebook willen we het goede verhaal van bos en houtgebruik promoten. Daarnaast zullen we regelmatig updates posten. Blijf op de hoogte en breng ons daarom onder de aandacht door te klikken op “Vind ik leuk”! Heeft u nog mooie foto’s of interessante items onder de aandacht te brengen, we horen het graag! (info@avih.nl).

Filmpjes ter promotie van bos en hout

Onlangs zijn er 3 filmpjes uitgekomen van verschillende Europese organisaties (CEI- Bois, Danish Wood Promotion en de Forestry Commission UK) waarin bos en hout gestimuleerd wordt in het kader van klimaatverandering. Deze filmpjes heeft de AVIH vertaald en online gezet op het AVIH youtube kanaal ( www.youtube.com/Inlandshout) De filmpjes zijn uitgezonden en terug te vinden via www.duurzaam24.tv (uitzending gemist, Landbouw & Natuur), een webkanaal waar non-stop duurzaamheid centraal staat. Ook op de website van de Koninklijke Nederlandse Bosbouw Verenging zijn de korte filmpjes te zien (www.knbv.nl/about/334/filmpjes-over-het-belang-van-hout).

Innovatie in de bosbouw

Zweverink Bosbouw innoveert met nieuwe plantgatenmachine
Lichamelijke klachten na een dag plantgaten woelen zijn voorbij bij Zweverink Bosbouw! De nieuwe plantgatenwoeler is speciaal ontworpen om de machinist vooruit te laten kijken tijdens het werk. Achterom kijken om de afstand tussen de gaten goed te kunnen zien, hoeft niet meer. Ook dat is een ergonomische verbetering. Het zicht op het werkterrein voor de trekker is vrij omdat de motor onder de cabine zit, in plaats van vóór de cabine. Omdat het plantgat vervolgens onder de trekker verdwijnt, is er een speciale meetinstallatie aan boord waarmee de afstand tussen de gaten gemeten wordt. De plantafstand is vrij instelbaar zodat maatwerk geleverd kan worden bij herbebossing en laanaanplant. Zweverink haakt hiermee in op de hernieuwde aandacht voor bosverjonging.

Kampioenschap Uitrijden in Duitsland

Op zaterdag 16 juni wordt in Bopfingen, Duitsland, tijdens de KWF beurs, het Europese kampioenschap uitrijden gehouden. Deze wedstrijd belooft een groot spektakel te worden! Machinisten zullen op verschillende onderdelen beproefd worden, zoals toren bouwen, laden en lossen en slalommen. Harvester en Forwarder machinisten uit alle Europese landen, met minimaal 1 jaar ervaring, kunnen zich inschrijven. Er is alle reden voor Nederlandse machinisten om daar ook aan mee te doen, vakmanschap genoeg! De 16 beste machinisten zullen doorgaan naar de finale. De winnaar mag zich de Europese Uitrijder Kampioen 2012 noemen! Registreren kan via www. kwf-tagung.org/europaeische-forwardermeisterschaft.html.

Groeiende belangstelling voor kwaliteitshout

Dat kwaliteitshout een mooi en interessant product is wisten we als AVIH allang. Nu blijkt dat ook andere bosbeheerders een groeiende belangstelling hebben voor kwaliteitshout. Probos organiseert in maart een cursus over het telen van kwaliteitshout voor ca. 40 deelnemers. Tijdens deze middag worden in vijf presentaties verschillende aspecten van de teelt van kwaliteitshout belicht. Aan het einde van de middag zal er nog een korte excursie zijn in de gemeentebossen in Epe. Deze cursus trok zoveel belangstelling dat hij in 3,5 uur volgeboekt was! Dat is een goed signaal. Nederlands hout in de bouw begint bij deskundig bosbeheer.

Algemene Vereniging Inlands Hout | AVIH
Postbus 186, 3990 DD Houten
Indien deze nieuwsbrief niet goed leesbaar is, klik dan hier. Verwijder mij van uw mailinglist, klik dan hier.
AVIHinfo@avih.nlwww.avih.nlT 030 - 693 00 40