• Nederlands hout
  daar kunnen we op bouwen:

  Nederlands hout als biobased grondstof levert een bijdrage aan een duurzame leefomgeving

 • Nederland kan
  niet zonder heipalen.

  Amsterdam is gebouwd op vele duizenden heipalen van 20 meter lang. Zelfs sommige bomen in het Vondelpark staan op houten palen. Het voorkomt dat ze bezwijken onder hun eigen gewicht en weer eeuwen mee kunnen.

 • We geven het hout
  terug aan de stad.

  In de zagerijen verwerkt men bomen tot eigentijdse picknicktafels, moestuinbanken en speeltuininrichtingen voor in de openbare ruimte.

 • Karton als vervanger
  van plastic.

  Restproducten zoals houtchips vinden hun weg naar o.a. papier- en kartonfabrieken. Verpakkingen van karton i.p.v. plastic zijn momenteel booming. We zien duidelijk een trend dat A-merkfabrikanten volledig van het plastic af willen.

WIE WIJ ZIJN

Algemene vereniging Inlands hout

  AVIH-LEDEN AAN HET WOORD
  "Einde van de stippen is in zicht"
  Boukje Huijzer-Stelwagen (46) houdt zich bezig met het digitaliseren van kaartmateriaal. Laura maakt deel uit van het GIS-team. GIS staat voor geografisch informatiesysteem. Ook boseigenaren en aannemers hebben behoefte aan digitale kaarten, met name bij het monitoren van flora of fauna in hun gebied.
  AVIH-LEDEN AAN HET WOORD
  "De scheidslijn tussen hobby en werk is vaag"
  Op donderdag is hij bereikbaar op zijn kantoor, dan doet hij de boekhouding. De rest van de week tref je John van Kampen (61), diep in het bos. "Mensen denken dat het gevelde hout rechtstreeks naar de energiecentrale gaat om het te verstoken. Dat is een heel negatief en eenzijdig beeld van wat we doen. Elk stuk van de stam wordt gebruikt."
  AVIH-LEDEN AAN HET WOORD
  "Kwaliteit boven alles"
  Antoon Meulendijks (64) weet niet beter dan dat kwaliteit voorop staat. "Onderhoud plegen, snoeien en zorgen voor vernieuwing en diversiteit. Mensen moeten weten dat er per saldo geen bos verdwijnt. Dat is met de certificering van het bosbeheer tegenwoordig echt goed geregeld".
  AVIH-LEDEN AAN HET WOORD
  "Ook personeel wordt duurzaam ingezet"
  Alfons Barink (57) weet nog hoe hij 40 jaar geleden in dienst trad bij de zagerij. Waar Alfons het meest trots op is? "Dat we kozijnen mochten leveren voor een ministerie in Den Haag. Wij konden de kwaliteit leveren waar ze naar op zoek waren. Het was een eervolle klus".
  AVIH-LEDEN AAN HET WOORD
  "Werken in het bos is een soort virus"
  Bert Hooijer (51) is één van de drie broers die ook werkzaam is in het bosexploitatiebedrijf dat door hun vader in 1964 werd gestart. "Het is het mooiste vak van de wereld, je bent de hele dag buiten. Als je me vraagt waar ik trots op ben, dan is dat dat we echt een familiebedrijf zijn en de klussen hier gezamelijk klaren."
WAAROM LID WORDEN?
DE AVIH IS DE SCHAKEL IN DE HOUTKETEN VAN BOS NAAR HOUTGEBRUIKER
BOS ALS WERKPLEK

TROTS OP ONS WERK IN HET BOS

Het Nederlands bos is iets om trots op te zijn. We hebben minder bos dan onze buurlanden, maar de bossen die we hebben zijn zeer afwisselend. Ook bijzonder aan het Nederlandse bos is hoe de uiteenlopende functies (houtoogst, recreatie en biodiversiteit) gecombineerd worden. Niet voor niets kijkt het buitenland belangstellend met ons mee. De Nederlandse bossen worden goed beheerd en zijn daardoor een belangrijke bron van de meest duurzame grondstof die we kennen: hout. De oogst daarvan is al eeuwenlang een mooi voorbeeld van hoe de mens duurzaam gebruik maakt van de natuur.

Houtoogst en bosbeheer zijn vooral mensenwerk, sterker nog: vakwerk voor professionals.


Voorzitter AVIH

Lees meer