vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Bosbouwwedstrijden groot succes

26 juni 2014

Juni 2014:

Afgelopen zaterdag organiseerde de branche voor ondernemers in Nederlands bos en hout  (AVIH) voor het eerst sinds 14 jaar weer bosbouwwedstrijden in het Apeldoornse park Berg en Bos. Het druk bezochte evenement werd georganiseerd tijdens en op het terrein van de jachtmanifestatie. De wedstrijden bestonden uit onderdelen voor bosbouwmachines en vrachtwagens die speciaal zijn uitgerust voor het vervoer van het stamhout. Maar liefst veertig deelnemers uit heel Nederland streden om de titel Nationale Bosbouwmachinist 2014. De wedstrijden toonden aan dat er vakmanschap is vereist voor verantwoord bosbeheer en goede omgang met de grondstof hout.
Daarnaast diende de wedstrijden om de onderlinge banden te versterken en het publiek kennis te laten maken met  werk dat de gemiddelde recreant niet ziet tijdens zijn weekendboswandeling. De succesvolle dag werd afgesloten met een barbecue voor de sector.

Voor de vakwedstrijden van de houtuitrijmachines kon worden teruggegrepen op internationale reglementen, die op sommige punten iets moesten worden aangepast. Voor de kraanwedstrijden van de vrachtwagenchauffeurs werd door de AVIH een eigen reglement gemaakt. Dat wedstrijdelement is uniek en komt nog nergens voor in Europa.

De machinisten, gewend aan hun eigen forwarder of vrachtwagen, met vaak merk- of type- eigen bediening, hadden allemaal te maken met dezelfde handicap omdat ze hun taken op een voor hen vreemde machine moesten uitvoeren. De machines werden beschikbaar gesteld door diverse bosbouwbedrijven uit de sector: Ten Berge Bosexploitatie uit Exloo, Annehiel Rondhoutverwerking uit Hoogersmilde, Van den Nagel Bosexploitatie uit Elspeet en Chris van der Weijde Transport uit Nieuweroord.

De machinisten werden met name op behendigheid getest. Onderdelen bestonden onder andere uit precisie werk zoals ballen uit een zwembad vissen om vervolgens dit op een plastic buis te leggen, - stammen in een keurige piramidestapel stapelen binnen een korte tijd en een toren bouwen van scheef afgezaagde blokken. Het lossen van flinke, lange Douglas stammen moest ook met zeer veel precisie gebeuren: onder een houten hekwerkje waarop vijf tennisballen rustig op de lat moesten blijven liggen. Daarbij ging het steeds om de snelste tijd met de minste ‘fouten’, dat leverde uiteraard straftijd op.

Hoewel het meedoen belangrijker was dan het winnen zijn de winnaars: Dennis Bullinga (forwarder), Chris van der Weide (korthout vrachtwagen ) en Cornee Heimensen (langhout vrachtwagen). De top 3 en laatste 2 deelnemers kregen mooie prijzen, die door sponsoren  beschikbaar waren gesteld: modellen van motorzagen, harvesters, forwarders, vrachtwagens en t-shirts. Mede dankzij het goede weer, de inzet van vrijwilligers bij jurering en organisatie maakten dat het een fantastische dag is geworden waar de organiserende ondernemersvereniging voldaan op terug kan kijken.

Voor jong en oud in groen Nederland was dit een bezoek waardig. De sfeer tussen de collega’s onderling en de deelnemers was gemoedelijk en ongedwongen, bezoekers waren allen enthousiast en vroegen om herhaling van het evenement. De AVIH zelf is ook zeer enthousiast en positief over een herhaling van de wedstrijden in combinatie met de jachtmanifestatie!

Bijgaand enkele foto’s die een impressie geven. Wilt u andere foto’s en of de originele bestandsgrootte? Stuurt u dan een e-mail aan info@avih.nl .

 

bosbouwwedstrijden 2014


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.