vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Hightech bosbouwers streden om beroepseer op historisch landgoed

21 juni 2016

De Steeg, landgoed Middachten - 14 machinisten van bosbouwmachines en 26 chauffeurs van speciale houtvrachtwagens streden afgelopen zaterdag in een vriendschappelijke sfeer om de beroepseer. 

In hun sector, die ervoor zorgt dat boomstammen worden geveld en vervoerd naar de verwerkende industrie die er producten van maakt waar de samenleving om vraagt,  is erkenning van het vakmanschap van groot belang. Het zijn immers de specialisten op de bosbouwmachines die de kwaliteit van het bosbeheer bepalen. In de opvolgende logistiek zijn het de vervoerders die ervoor zorgen dat hout efficiënt en zonder schade van het bos naar de verwerker wordt gebracht.

De branche organisatie Algemene Vereniging Inlands Hout tekende voor de organisatie van de wedstrijden op een open terrein van het Landgoed Middachten. Er waren drie categorieën met elk verschillende wedstrijdonderdelen: de forwarders, de vrachtwagens voor het korte hout en de vrachtwagens voor het lange – tot wel 18m- hout. Forwarders zijn speciale machines die geschikt zijn om in het bos het gezaagde hout op te halen en in rondhoutstapels klaar te zetten voor vervoer.

De capaciteit van de machinisten om zorgvuldig met de hydraulische kraan te werken werd behoorlijk op de proef gesteld met ludieke oefeningen zoals het bouwen van een toren van Pisa met scheef gezaagde stamstukken, het verplaatsen van een bal uit een zwembad in een koker, het positioneren van een lange boomstam in een klein poortje met tennisballen erop als bewegings-indicator, het netjes stapelen van rondhout sortiment etc.

Met “eeuwige roem” (en een door sponsoren beschikbaar gestelde prijs) eindigden bij de forwarders: Johan Kerstens(1), Tim Grundmann(2) en Dennis Bullinga (3).  Bij de Langhoutvracht-wagens waren het Bert Wagtho (1), Cornee Heimensen(2) en Wilco van Beek (3) en bij de korthoutwagens Cornee Heimensen (1) , Sep de Vries (2) en William van Heeswijk (3).

Op bijgaande foto’s http://www.bosbouwwedstrijden.nl/persfotos/  is een goede impressie van de dag te zien. En verder natuurlijk op de Facebook pagina van de AVIH: https://www.facebook.com/inlandshout


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.