vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Aanbesteding

Het verkopen van hout uit bos kan per aanbesteding gedaan worden. De aanbieder is veelal de boseigenaar, de voor hem werkzame beheerder (rentmeester, adviseur) of de coördinator van de bosgroepen, maar een aanbieder kan ook een bedrijf zijn zoals een hovenier of groenvoorziening die onderhoudswerk uitvoert in opdracht een eigenaar (particulier of gemeente).

Bij een aanbesteding biedt de aanbieder het hout aan. Vaak wordt het hout op stam aangeboden. Dit houdt in dat het hout als staande boom verkocht wordt en de kopende partij de bomen nog moet omzagen. Voor de verkopende partij geeft dat minimaal risico’s voor wat betreft het hout, want de koper koopt het zonder dat hij de binnenkant van de bomen heeft gezien. Tegelijkertijd betekent het dat de kopende partij nog door het bos heen moet om het hout eruit te halen.  In een aanbesteding kan een boseigenaar daarom formuleren welke eisen hij stelt aan de koper, bijvoorbeeld dat er netjes gewerkt wordt.

De  (exploiterende) rondhouthandel is meestal de kopende partij. Deze regelt dat het hout uit het bos komt en brengt het bij de rondhoutverwerkende industrie. Het meeste hout belandt uiteindelijk bij de papier- of plaatindustrie of bij een zagerij. Andere industrieën, zoals de chemische, textiel en farmaceutische industrie zullen naar verwachting de komende jaren steeds meer interesse tonen in hout.


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.