vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Biomassa

Dat hout brandt, is geen nieuws. Toch is die eigenschap van hout sinds een paar jaar in een heel nieuw daglicht komen te staan. Bij het zoeken naar CO2 neutrale energiebronnen is naast zonne-energie, windenergie en waterkracht ook biomassa (in het bijzonder hout) in de schijnwerpers gekomen. Hout is immers een CO2 neutrale energiebron die bij goed bosbeheer hernieuwbaar is en weinig of geen afval oplevert. Dat aspect mist bij olie, gas en steenkool.

Nationale overheden en energiemaatschappijen in alle lidstaten van de EU hebben daarom inmiddels als beleid om een deel van de energiebehoefte uit biomassa op te wekken. Het streven is om 2020 minimaal 20% van de energie duurzaam op te wekken. In Nederland gaan we dat niet halen en wordt er gestreefd naar 16%.

Als gevolg daarvan zijn ook in Nederland energiemaatschappen en andere bedrijven doende met projecten om hout - zowel vers hout uit het bos, als zagerijafval, snoeihout en oud gebruikt hout - in speciale, nieuwe installaties om te zetten in energie. Ook bijstook in kolengestookte centrales neemt serieuze vormen aan. Hierdoor ontstaat een extra vraag in de houtmarkt die positief moet worden gewaardeerd, maar vooral als er géén ander nuttig hergebruik voor datzelfde hout is. Het zou jammer zijn als hout uit het bos rechtstreeks "de kachel" in ging, terwijl het nog geschikt is om er papier of plaatmateriaal van te maken.

Het zal sterk van prijsstelling en brandstofspecificatie afhangen of hout ook echt extra uit het bos beschikbaar komt. Uit onderzoek is al wel gebleken dat het niet economisch is om brandstofchips in het bos te maken. Er zitten allerlei technische en logistieke voordelen aan om eventueel hout uit het bos te verchippen bij een centrale. Wat dat betreft zijn papier- en spaanplaatindustrie de energiesector al voorgegaan. Ook daar wordt hout uit het bos als rondhout aangeleverd en pas op het bedrijf verkleind.


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.