vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Bosbouw

In de bosbouw draait het erom een bos zo te beheren dat het bos tot in de lengte van dagen kan blijven functioneren, inclusief alle positieve effecten van het bos. Een bosbouwer let op de verschillende functies die het bos vervult, inclusief de grondstoffen functie die een bos ook vervult.

In de bosbouw draait het om de lange termijn. Een boom heeft namelijk een lange levensduur, en daarmee duurt het eeuwen voordat een bos een paar generaties (bomen) verder is. De bosbouwer moet over dit soort lange termijnen nadenken. Een bekend gezegde voor de bosbouw is ook wel: “Boom groot, plantertje dood”. Juist in een wispelturige samenleving als de onze, gericht op de korte termijn, is het als bosbouwer de uitdaging om over generaties heen te denken en een lange termijn beleid te voeren in het bos.

De lange termijn in acht nemen is in werkelijkheid nog veel ingewikkelder dan het klinkt, want welke houtsoorten zijn gewenst op de markt over 80-120 jaar? Welke afmetingen, welke kwaliteit? Hoe kunnen we het bos zodanig inrichten dat ook recreanten van het bos kunnen genieten? Willen mensen tegen die tijd nog recreëren in het bos? Hoe kunnen we de natuur nu beschermen en tegelijkertijd rekening houden met de dynamiek van het veranderende klimaat?

Een ding is zeker; als bosbouwer ben je nooit uitgeleerd! 


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.