vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

CE Markering

Sinds 1 september 2007 heeft iedereen die binnen de EU bouwproducten verhandelt te maken met de CE markering. CE markering geeft aan dat het product voldoet aan de geldende regels binnen Europa, die op het product van toepassing zijn. Voor bouwproducten is dit de Richtlijn Bouwproducten. Tevens doet de producent uitspraken ten aanzien van de toepassing en de technische eigenschappen. Toezicht hierop wordt gehouden door een onafhankelijk controlerende instantie.

Hout dat in constructieve toepassing wordt toegepast moet aan de veiligheidseisen van NEN-EN14081 voldoen. Hout voor constructieve toepassingen is:

• Een deel van het bouwwerk waaraan constructief gerekend wordt.
• Massief hout met een rechthoekige doorsnede.
• Niet gevingerlast of gelamineerd hout.
• Kan zowel verduurzaamd als onverduurzaamd.
• Het hout is niet brandvertragend behandeld.

CE-markering wordt verplicht voor hout in blijvende constructieve toepassing. 
Dit geldt ook voor hout dat gebruikt wordt in de grond- weg- en waterbouw en moet voldoen aan de Nederlandse bouwvoorschriften. 

Als onderdeel van de CE-markering moet het hout op sterkte gesorteerd worden. Hier bestaan allerlei klassen voor, die aangeven hoeveel ballast een stuk hout kan hebben. Voor het sorteren maakt de norm onderscheid tussen visueel en machinaal gesorteerd hout. De sortering geschied op basis van een norm en de markering mag pas aangebracht worden na ontvangst van een Certificate of Conformity. Elk stuk hout moet worden gemerkt met een CE markering.


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.