vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

CO2

Koolstofdioxide is belangrijk voor hout. CO2 is namelijk, samen met zonlicht en water de basis van alle biomassa, en dus ook van hout. CO2 wordt opgenomen in de bladeren en via fotosynthese verwerkt tot glucose, water en zuurstof. Die glucose wordt vervolgens via andere processen weer omgezet in de bouwstoffen van hout: cellulose, hemi-cellulose en lignine.

Een boom wordt gedurende zijn leven, als hij gezond is, groter en groter. Voor deze groei neemt hij steeds weer nieuwe CO2 uit de lucht op en legt dit vast in het hout. Als de boom gekapt wordt, blijft het hout hout. Dit hout bestaat uit omgezette CO2 en legt de CO2 dus vast. Pas als het hout gaat afbreken of verbranden, dan komt de CO2 weer vrij door afbraakprocessen van vuur of schimmels, bacteriën en andere kleine diertjes.

Hoe langer hout wordt benut, hoe langer de CO2 opgeslagen blijft in het hout. En terwijl de oorspronkelijke boom gekapt is en het hout benut wordt, bijvoorbeeld als een mooie kledingkast, kan er op die plaats weer een nieuwe boom groeien. Op die manier kan het gebruik van hout een positieve bijdrage leveren aan de CO2 balans.

Bovendien is hout CO2 neutraal: Het hout zal bij afbraak of verbranding nooit meer CO2 kunnen uitstoten dan het heeft opgenomen. En zolang er oude bomen blijven plaats maken voor nieuwe bomen, zal de CO2 balans door gebruik van hout ook niet toe- of afnemen. Tijdelijk kan het hooguit wat verschillen. Door extra bossen aan te planten, en door meer hout te gebruiken, kan de CO2 voorraad in de lucht wél afnemen!


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.