vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Dunnen

Bij dunning gaat een deel van de bomen er tussenuit. In elk geval die bomen met een slechte kwaliteit of gezondheid maar vaak ook gezonde exemplaren die een nog betere boom in de weg staan. De groei van de beste of meest gewenste boom wordt bevorderd. Ze krijgen meer groeiruimte en worden daardoor sneller dik. Daardoor is het bos ook beter bestand tegen storm- en insectenaantasting. 

Dunnen van bossen heeft veel voordelen:

  • Struiken en planten krijgen meer licht om te groeien: Vogels en andere dieren vinden hierin dekking en voedsel. 
  • Het geoogste hout wordt gebruikt als grondstof voor plaatmateriaal (spaanplaat, OSB en MDF), papier, pallets en kisten. Een klein deel wordt gebruikt als palen voor de waterbouw, speeltoestellen en tuinhout. 
  • Overgebleven bomen worden sneller dik omdat ze meer ruimte krijgen om te groeien
  • Bos is stabielier: Het is beter bestand tegen storm- en insectenaantasting

Bij het uitvoeren van een dunning komt veel kijken. De machines die worden ingezet hangen af van het hout, de bodem, het seizoen, de eisen van de boseigenaar en de tijd waarin de klus geklaard moet worden. Eenmaal in het bos moet schade aan resterende bomen en het gekapte hout zoveel mogelijk voorkomen worden. Hierbij helpt het als het bos is ingericht met genoeg ruime dunningspaden waar de harvester en forwarder makkelijk doorheen kunnen rijden.

De allereerste dunning is meestal maar nauwelijks rendabel: de kosten van het werk wegen dan nog niet op tegen de opbrengsten van het hout. Toch zijn ook die eerste 'onrendabele dunningen' nodig voor en goed bosbeheer. Net als zuivering moet dunning worden gezien als een verzorgingsmaatregel die de eigenaar in de toekomst verzekert van gezond bos en waardevol hout. 

Latere dunningen zijn vrijwel altijd rendabel. Dat wil zeggen dat de kosten van het vellings- en sleepwerk kunnen worden betaald uit de houtopbrengst. De boseigenaar ontvangt dan een bedrag van €1,- tot enkele tientallen euro’s per m³ hout. Hóeveel hangt af van de waarde van het hout (marktomstandigheden) en de ingewikkeldheid van de oogstomstandigheden. Sloten, ondergroei en rasters maken het werk natuurlijk lastiger en dus duurder.


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.