vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een veelgebruikte term die in verband met bos en hout meerdere betekenissen kent. Als we over duurzaam bosbeheer praten, dan bedoelen we een type bosbeheer waarbij bos bos blijft en de kwaliteit van het bos niet verminderd. Gecontroleerde houtoogst past daar juist goed bij, omdat houtoogst bijdraagt aan een gezond en stabiel bos. Eindkap past daar ook bij, zolang er maar weer een nieuwe generatie bos komt (dmv herplant of natuurlijke verjonging). Naast houtoogst gaat duurzaam bosbeheer ook over de arbeidsomstandigheden van de werknemers in het proces en zorg voor de ecologische waarden van het bos.

Duurzaam hout betekent tegenwoordig twee dingen. Enerzijds gaat het om hout met een lange duurzaamheid. Duurzaam betekent hier dus lang houdbaar. Dat hout gaat lang mee. Anderzijds wordt hout bedoeld dat uit duurzaam beheerd bos afkomstig is, daarmee wordt dat hout gekarakteriseerd als duurzaam, omdat het een ‘goede’ herkomst heeft. Een derde vorm van duurzaamheid kan gebruikt worden in verband met het cascade principe. Het meervoudig (her)gebruik van hout maakt het hout duurzamer. 


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.