vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Export/Import

Eerst wat cijfers: Nederland importeert 90% van haar houtverbruik, 10% van het houtverbruik komt uit eigen bos. Uit eigen bos wordt jaarlijks zo’n 1.000.000 m³ rondhout geoogst. Omdat er in Nederland steeds minder houtverwerkende industrie is, wordt  een groot deel hiervan geëxporteerd om het te verwerken en vervolgens als product weer geïmporteerd.

Voor naaldhout zijn de volgende cijfers een goede illustratie van het aandeel Nederlands hout in het totale Nederlandse houtverbruik: De Nederlandse zagerijen verwerken 400.000 m³ naaldhout-rondhout tot circa 200.000 m³ gezaagd hout. Daartegenover staat een import van bijna 3.000.000 m³ gezaagd hout. Van het totale gezaagd naaldhoutverbruik leveren de Nederlandse zagerijen dus circa 6%.

De Nederlandse rondhoutverwerkende industrie moet voortdurend alert zijn op de internationale marktontwikkelingen. Rondhout wordt voornamelijk naar Duitse en Belgische rondhoutverwerkers geëxporteerd (500.000 m³), waarbij de Belgische spaanplaat/MDF/OSB-industrie de grootste afnemers kent. Heel soms gaat er zelfs wel Nederlands hout naar het bosrijke Scandinavië. Dat kan economisch interessant zijn als het om retourvracht gaat die kan worden geladen door een Zweeds/Fins schip dat in Nederland celstof heeft gelost. Lage transportkosten werken dan in het voordeel van export. Iets soortgelijks doet zich ook voor met de export van (loof)hout naar China: lege containers die toch terug moeten naar China kunnen worden gevuld met rondhout uit Nederlandse (en Duitse/Franse/Belgische) bossen om in China te worden verwerkt.

Nederlands hout wordt als onderdeel van producten wereldwijd geëxporteerd. De vouwkartonfabriek in Eerbeek (grondstof populier) levert zijn producten op de wereldmarkt. Hetzelfde geldt in feite voor de pallets: ook in die vorm gaat Nederlands hout de hele wereld over. Hiermee is aangegeven dat geen van de Nederlandse houtverwerkers in staat is om prijzen te “dicteren”: elke verwerker van rondhout kan alleen maar in de markt blijven, wanneer het eindproduct de concurrentie aankan met gelijke, maar geïmporteerde, producten. Dat geldt ook voor de grondstof: die kan alleen maar worden ingekocht tegen condities die ook gelden voor rondhout (of chips) die uit buitenlandse bronnen op de Nederlandse markt wordt aangeboden.


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.