vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Harvester

Tegenwoordig worden steeds meer oogstprojecten machinaal uitgevoerd met de inzet van harvesters: houtoogstmachines die de boom vellen, onttakken en de stam computergestuurd afkorten in een optimale sortimentssamenstelling.

Sinds eind jaren tachtig, begin jaren negentig hebben harvesters een flinke opmars gemaakt. Harvesters hebben het werk van de man met de motorzaag voor een groot deel gemechaniseerd. Toch kunnen harvesters niet altijd en overal ingezet worden, soms is de man met de motorzaag meer geschikt voor een klus dan de harvester. De omstandigheden van het terrein, de wensen van de eigenaar, de hoeveelheid en de grootte/dikte van de bomen bepalen uiteindelijk welk materieel ingezet zal worden.

Het besturen van een harvester is niet eenvoudig. Het echt effectief werken met een oogstmachine en goed gebruik maken van alle computermogelijkheden aan boord vereist veel ervaring en inzicht.

Om beginnende harvestermachinisten bewust te maken van alle mogelijkheden – en bij de routiniers de ervaring nog eens te toetsen aan de theorie – is een speciaal trainingsprogramma ontwikkeld: Harvesthead.
Het is in heel Europa gebleken dat veel mogelijkheden nog niet worden benut. De boordcomputer biedt ook de mogelijkheid om het houttransport vanuit het bos naar de verwerkende industrie beter te organiseren. GPS is daarbij het sleutelwoord. Verbeteringen in de logistiek – maar ook tijdige, automatische signalering van onderhoudsbehoefte- kunnen kostenbesparend werken en zijn daarmee van invloed op de concurrentiekracht. 
Als resultaat van een Europees project, waarin wetenschappers, opleiders, machinisten, zagerijen en machineleveranciers samenwerken is deze trainingsmethode ontwikkeld. Deze module is in verschillende Europese landen uitgetest.

Behalve voor aanstaande machinisten is de cursus ook de moeite waard voor andere sectorgenoten (ook in beleid en onderzoek), omdat het een goed beeld geeft van de potenties die de harvestertechnologie heeft om de concurrentiekracht te verbeteren.

De trainingsmethode is in het Engels en bevat steeds, na de informatie, een aantal meerkeuze vragen (en een score voor de juiste antwoorden).

Voor meer informatie over de trainingsmethode, kijkt u in het dossier - Techniek & Brandstof, onder het tabblad Harvesterhead.


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.