vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Houtverbruik

Nederland verbruikt jaarlijks in totaal circa 15 miljoen m³ rondhout (equivalenten), waarvan 0,9 miljoen m³ tropisch hout. De eigen productie bedraagt slecht 0,9 miljoen m³. Het overgrote deel wordt geïmporteerd 19,7 miljoen m³, waarvan 6 miljoen m³ direct weer wordt geëxporteerd. Uitgesplitst naar de belangrijkste toepassingen, wordt 49% van al dit hout gebruikt voor de productie van papier en karton, 30% voor gezaagd hout, 15% voor diverse plaatmaterialen en 6% voor overige houtproducten.

Het totale gebruik van hout en houtproducten in Nederland stijgt nog steeds. Het zou bijna “immoreel” zijn als wij er niets alles aan doen om zoveel mogelijk inlands hout op de markt te brengen. Het Nederlandse bos kan daarmee een bescheiden bijdrage leveren aan de vermindering van de oogstdruk op uiterst waardevolle bossen elders in de wereld.

Probos geeft jaarlijks een klein handzaam boekje uit: "Kerngegevens Bos en Hout in Nederland". Hierin staat onder andere het houtverbruik in NL.


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.