vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Marktstructuur

De markt van Nederlands rondhout wordt gekenmerkt door een veelheid van boomsoorten, een veelheid van aanbieders, kleinschalige aanbiedingen uit kleine bosgebieden en een overwegend kleinschalige rondhoutverwerkende industrie die, naast de grootschalige papier- en platenindustrie in Nederland, België en Duitsland, zijn producten afzet in een markt die wordt gedomineerd door importmateriaal.

De verwerkende industrie vraagt rondhoutsortimenten van een bepaalde houtsoort, kwaliteit en kwantiteit van een gespecificeerde diameter en lengte. De boseigenaar biedt daarentegen meestal het hout staande in het bos aan. De rondhouthandel vormt in die situatie de verbindende schakel om het zeer diverse langhout aanbod te transformeren in specifieke aanbiedingen aan rondhoutverwerkende bedrijven in binnen- en buitenland.

De Nederlandse zagerijen leveren geen gezaagde producten uit voorraad aan de houthandel, maar maatwerk op bestelling van de verwerker: pallet/kistenfabriek, aannemer in de (restauratie)bouw of grond- weg- en waterbouw, vloerdelenproducent etc. De leveringslijn tussen bos en eindgebruiker is dus heel kort.


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.