vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

bosareaal_boskwaliteit.jpg

Plantages

Een plantage is een stuk grond waar op grote schaal een type gewas geteeld wordt, een monocultuur. Plantages zijn op grote schaal aangelegd in de 16e en 17e eeuw, toen veel Europese landen andere landen gekoloniseerd hebben. Bosplantages zijn pas later in opkomst gekomen en hoewel ze vaak een negatieve connotatie hebben, zijn er veel plantages aangelegd voor de bescherming van het milieu, om de druk op oerbossen te verminderen, ter bescherming van grond en water, ter verhoging van de landbouwproductie en om CO2 vast te leggen. Bovendien leveren veel plantages ook 'non-wood' producten, zoals medicijnen, voedselproducten en veevoer.

Ten onrecht wordt vaak gedacht dat bosplantages, vanwege de vraag naar hout, de oorzaak zijn van ontbossing. Helaas is het meestal niet zo eenvoudig. Ontbossing wordt veelal veroorzaakt door de behoefte om de grond voor een ander doel te gebruiken, zoals bijvoorbeeld voedselvoorziening. Het hout wat daarbij vrij komt is simpel gezegd een 'bijkomstig voordeel'. 

Echter, de verwachting is dat de vraag naar hout blijft stijgen, dat logischerwijze ook voor een toenemende druk op bossen zorgt. De wereld-houtconsumptie in 2050 wordt geschat op 2.300 miljoen m³ rondhout (in vergelijking met 1.500 miljoen m³ rondhout in 1995). Tegelijkertijd is er de verwachting dat steeds minder hout uit 'natuurlijke' bossen geoogst zal worden. Daarom zal er steeds meer hout afkomstig zijn van plantages. 

De meeste bosplantages werken met een of enkele boomsoorten, al dan niet in met agroforestry (waar andere gewassen tussen de bomen in worden geteeld). De bekendste plantagesoorten zijn eucalyptus, pinus, populier, acacia, teak en gmelina. Over het algemeen snel groeiende boomsoorten die weinig onderhoud vragen. 

Sommige van onze Nederlandse bossen worden ook wel eens aangeduid als plantage, terwijl deze bossen niet vergelijkbaar zijn met echte plantages. Geen enkel Nederlands bos heeft momenteel enkel en alleen als functie het optimaliseren van de productie en al helemaal niet op een heel grote schaal. Natuurlijk kennen we in Nederland ook arealen waar een of enkele boomsoorten domineren, maar dat maakt het bos nog geen plantage! 


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.