vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Planten

Op 1 hectare bos worden 2.500 - 5.000 jonge boompjes geplant. (Bij populier veel minder: tussen 160 en 625 stuks.) In de decennia die volgen neemt dat aantal door natuurlijke selectie en dunning af tot ca. 150 bomen per ha. Plantwerk ziet er onnatuurlijk uit omdat de bomen in rijtjes staan. Maar na een of meerdere dunningen (na 15 tot 25 jaar) is daar weinig meer van terug te zien. Planten en dieren trekken zich er overigens niets van aan of bomen al dan niet in rijtjes staan. 

Planten alleen verzekerd nog geen goed bosbestand, hiervoor is het ook nodig om veel aandacht te besteden aan de genetische eigenschappen van het plantmateriaal, de conditie en de leeftijd ervan en aan het plantwerk zelf.

In Nederland is veel onderzoek gedaan naar de beste herkomsten en kwaliteitsaanduidingen.

Kwaliteitsomschrijvingen zijn te vinden in NEN norm 7412: Bos- en haagplantsoen. Klik hier voor eisen, criteria en leveringsvoorwaarden.

Tegenwoordig wordt omwille van de natuurlijkheid ook wel gekozen voor natuurlijke verjonging. De zekerheid over de vereiste kwaliteit is dan echter lang niet zo groot. Zeker niet als de moederopstand ook al een niet al te beste stamvorming heeft.


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.