vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Platenindustrie

(Spaan/OSB/MDF/HDF)

In Nederland zitten geen platenfabrikanten meer. Vlak over de grens in België en Duitsland echter nog wel. Veel van het Nederlandse hout vindt dan ook zijn weg naar een van de platenfabrieken over de grens. Afhankelijk van de kwaliteit, de vraag en de prijs gaat het hout richting fabrikanten van spaanplaat, OSB, MDF/HDF. Als gereed product wordt het vervolgens weer ingevoerd en toegepast in allerlei situaties zoals bouwplaten, maar ook bijvoorbeeld keukenkastjes. 

De platenindustrieen in de ons omringende landen staan veelal niet op zichzelf, maar zijn onderdeel van een grote internationale houtverwerkende industrie met fabrieken in diverse Europese landen en in sommige gevallen ook in Amerika of Canada. Dit alles heeft effecten op de prijzen die voor het hout betaald worden aan de poort. 

De Europese platenindustrie is vertegenwoordigd door de European Panel Federation in Brussel. Zij behartigen de belangen van de platenfabrikanten. Meer informatie over de Europese platenindustrie vindt u op de website van de EPF


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.