vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Zaaghout

Rondhout dat naar de zagerij gebracht wordt om verzaagd te worden, wordt zaaghout genoemd. Zaaghout kan van elke houtsoort, lengte of dikte zijn. De zagerijen hebben het liefst zeer recht hout met weinig verloop (verlies van diameter van het ene naar het andere uiteinde), zodat het rendement zo hoog mogelijk blijft. Veel zagerijen zijn, om zo efficient mogelijk te werken, gespecialiseerd. De ene zagerij zaagt bijvoorbeeld alleen maar naaldhout, terwijl een andere zagerij gespecialiseerd is in eiken. Ook kunnen zagerijen gespecialiseerd zijn in dikte maten of lengte maten.

Het is voor de zagerij de 'kunst' om het aandeel gezaagd hout zo hoog mogelijke te krijgen en de verliezen aan zaagsel, kantdelen en/of chips zo klein mogelijk. Dit 'resthout' dat onlosmakelijk als koppelproduct vrijkomt wordt weer als grondstof ingezet in papier- en spaanplaatindustrie. Energiehout en manegestrooisel zijn andere bestemmingen voor dit nevenproduct van de zagerijen.


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.