vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Bosbeheer

Bosbeheer is het maken van een plan voor het bos. Het bos vervult talloze functies tegelijk, maar om er optimaal gebruik van te maken heeft bos toch beheer nodig. Niets doen in een bos levert gevaarlijke situaties op; meer brandgevaar, meer gevaar voor vallende takken en hele bomen, meer kans op plagen.

Beheer kan zich richten op een enkele functie, of een combinatie van functies zoals recreatie, houtoogst, biodiversiteit. Bosonderhoud en houtoogst gaan hand in hand en leveren op twee manieren hout op: door dunning en door eindkap. Wanneer bosbeheerwerk goed wordt uitgevoerd, hoeven functies elkaar niet uit te sluiten en is het tevens mogelijk om een positieve financiële balans te houden door middel van de houtoogst.

De uitdaging van het bosbeheer is om het combineren van functies in een optimale balans, economisch rendabel uit te voeren, rekening houdend met de factor tijd. Bos beheren is lange termijn denken. Processen in het bos kunnen tientallen jaren duren. Een sterk wisselend bosbeleid heeft over het algemeen geen gunstig effect op het bos. En eenmaal gemaakte beslissingen (tot omvorming of andere soorten) zijn niet snel teruggedraaid.

In Nederland zorgt duurzaam en vakkundig onderhoud voor de bescherming van het bos. Door zorgvuldig beheer is het bos een onuitputtelijke bron van hout, natuur en recreatiemogelijkheden. Omdat we minder oogsten dan er bijgroeit, is de voorraad hout in onze bossen in de afgelopen decennia flink toegenomen.

Dat is niet per definitie gunstig, omdat de groeisnelheid ook afneemt bij verouderde bossen, net als bij mensen. Verjongen is daarom een belangrijk onderdeel van een continu bosbeheer. Bovendien zorgt het hout uit dunningen of kapvlaktes voor inkomsten voor de boseigenaar. Die investeert hij in nieuw bos of recreatievoorzieningen zoals wandelpaden en zitbanken. 


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.