vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Hout prijzen

Het is voor de boseigenaar niet eenvoudig om te bepalen wat de waarde van zijn hout is. Houtprijzen worden ook door nogal wat factoren beïnvloedt; exploitatiekosten en marktvraag zijn daarin de belangrijkste factoren.

De exploitatiekosten omvatten alle kosten tussen het omzagen van de boom en het afleveren aan de fabriek.
De oogstmethode, het soort hout (houtsoort en aantal bomen per m³) en de exploitatieomstandigheden (ondergroei, sleep/uitrijafstand, sloten, heuvels, e.d.) beïnvloeden de oogstkosten sterk. Voor elke situatie moeten die apart worden begroot.

De AVIH heeft daarom een calculatiemodel ontwikkeld. Door het volgen en invullen van het calculatiemodel verkrijgt u inzicht in de factoren die van invloed zijn op de prijs. Bovendien wordt het gesprek over de verkoopwaarde tussen de verkopende boseigenaar en koper vergemakkelijkt omdat de onderbouwing van de verkoopwaarde inzichtelijk is. 

Er zijn boseigenaren die zich afvragen of hun hout niet meer kan opbrengen wanneer ze een vergelijking maken met houten producten bij de bouwmarkt of het tuincentrum. Die vergelijking gaat net zo mank als de suikerbietenteler die suiker in de supermarkt vergelijkt met zijn bietenopbrengst na aftrek van oogst- en transportkosten. Of de boer die de prijs van een kilogram biefstuk vergelijkt met de kiloprijs levend gewicht van een koe.

Verbetering van verkoopresultaat moet vooral komen uit het organiseren van continuïteit in kwaliteit en kwantiteit van het houtaanbod. Sommige boseigenaren kunnen dat, vanwege de grootte of samenstelling van hun bosbezit, zelfstandig. Anderen zullen daarvoor moeten samenwerken met naburige boseigenaren om samen aan te bieden. In het algemeen geldt dat hout het best op stam kan worden aangeboden met een lange -1 jaar- ruimingstermijn zonder onnodig beperkende voorwaarden. Dat geeft de koper de meeste flexibiliteit om op een passend moment de oogst uit te voeren en in te spelen op de vraag van de rondhoutverwerkende industrie.

De AVIH verzamelt geen kosten en opbrengsteninformatie en kan deze informatie dus ook niet beschikbaar maken. Een en ander is een uitvloeisel van een besluit van de Nederlandse Mededingsautoriteit.

Wilt u een idee krijgen van oogstkosten cq opbrengstmogelijkheden van rondhout dan wel kostprijs voor aankoop van gezaagd hout of (hei)palen dan kunt u zich het best richten tot onze leden. Zij zullen u graag van dienst zijn.
Voor de goede orde: in Nederland is er ook niet een andere, onafhankelijke instelling die dit soort informatie verzamelt of publiceert.

Taxatieformulier - AVIH Calculatiemodel
Voorbeeldcalculatie nr. 1 - AVIH Calculatiemodel
Voorbeeldcalculatie nr. 2 - AVIH Calculatiemodel


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.