vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Houtverwerkende industrie

Bij de houtverwerkende industrie ondergaan de stammen hun eerste bewerking. Daarna krijgt het hout in andere bedrijven verdere bewerkingen (en waardetoevoeging) tot kant en klare producten.

Binnen de landsgrenzen zijn de zagerijen, één krantenpapierfabriek en een fabriek waar vouwkarton wordt gemaakt de belangrijkste verwerkende industrieën. Daarnaast zijn er bedrijven die heipalen uitselecteren en het rondhout bewerken tot allerlei paalsortimenten. 

Een belangrijke markt voor Nederlands rondhout is er ook bij soortgelijke buitenlandse bedrijven. In België en Duitsland zijn de papier- en plaatindustrie grote gebruikers van vers rondhout uit Nederland. Het betreft specifieke sortimenten waarvoor in Nederland geen industrie (meer) bestaat. 
Omgekeerd importeert de Nederlandse houtverwerkende industrie ook buitenlands rondhout. Dat is noodzakelijk omdat het Nederlandse bos onvoldoende hout levert. Al met al vindt bijna twee derde van alle geoogste hout zijn weg naar een zagerij, circa een kwart wordt vervezeld of verspaand in papier- en (spaan)plaatindustrie en het overige hout vindt vooral als paalhout en klompenhout zijn eindbestemming.

Wilt u meer weten over de Europese houtindustrie, bekijk dan hier de factsheet (Engels).


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.