vlag-nederlands.png vlag-engels.png vlag-duits.png

Papierindustrie

Binnen de landsgrenzen is er nog één houtverwerkende papierfabrikant: vouwkarton producent Mayr Melnhof te Eerbeek. Mayr Melnhof gebruikt voornamelijk populier en een beetje fijnspar als grondstof. De overige 21 papierproducenten in Nederland gebruiken voornamelijk oud papier als grondstof.

Net over de grens bij Maastricht in België is ook een papierindustrie gevestigd: SAPPI. Hier wordt verbeterd tijdschriftenpapier gemaakt van grenen en vuren rondhout en chips en populierenhout. Ook in Duitsland staan papierfabrieken die papier maken van vers hout, ook van Nederlands hout.

Vrijwel de gehele papierindustrie bestaat uit buitenlandse ondernemingen: Norske Skog heeft zijn basis in Noorwegen, Mayr Melnhof in Oostenrijk en SAPPI in Zuid Afrika. Allen zijn actief op de wereldmarkt bij de verkoop van eindproducten, maar de grondstof hout komt toch vooral uit Nederland, België en Duitsland. Van de 21 vestigingen die in 2008 papier en karton produceren, zijn er 12 die alleen oud papier gebruiken. 10 bedrijven gebruiken ook geïmporteerde celstof in hun productieproces en hebben daardoor een verbinding met bosbeheer in het buitenland.


Interessant? Delen!

Deze site maakt gebruik van cookies. Het betreft met name functionele cookies, om de site te kunnen laten functioneren en voor uw gebruiksgemak.